
Dokonalý vianočný zemiakový ŠALÁT sa nezaobíde bez domácej MAJONÉZY. TAKTO ju robila moja babička pred 60-timi rokmi!
Zdieľať článok na socialných sieťach
Recept na túto majonézu nájdete v kuchárskych knihách zo 70. rokov . A jedno je naozaj isté – v tejto majonéze vám naozaj lyžica stojí a nespadne.
Je hustá, hladká a lesklá. Neobsahuje žiadne stabilizátory, farbivá ani konzervačné látky. Čo viac si môžeme priať? Snáď už len dokonalú chuť…
Preto je oveľa zdravšie ako priemyselné, kupovaná v obchode.
Hodí sa do každého šalátu, ako príloha k chlebíkom, grilovaným mäsám alebo ako základ dipov. Teraz vám však určite príde vhod do dokonalého vianočného šalátu.
Recept na domácu majonézu
Ingrediencie:
- rastlinný alebo olivový olej 250 ml
- vajcia 2 ks
- horčica 1 lyžička
- 1 lyžička práškového cukru
- soľ 1/4 lyžičky
- šťava z polovice citróna
Postup:
Suroviny vyberte vopred z chladničky. Nechajte ich zohriať na izbovú teplotu. Najlepšia teplota na prípravu majonézy je okolo 20 stupňov.
Oddeľte bielka od žĺtkov. Vytlačte citrónovú šťavu a pridajte do nej práškový cukor.
Vložte žĺtky, horčicu a soľ do misky mixéra.
Pustite na nízke otáčky.
Postupne po malých kvapkách pridávame olej a stále šľaháme. Keď hmota začne hustnúť, môžete už olej prilievať tenkým pramienkom.
Medzitým pridáme citrónovú šťavu s rozpusteným práškovým cukrom.
Majonézu mixujte, kým sa olej úplne nespotrebuje a nevytvorí sa hustá krémová konzistencia.
Majonéza je ihneď pripravená na konzumáciu. Dáme do chladničky na dvierka alebo horné police, pretože nemá rada príliš nízku teplotu, najvhodnejšia je +2 – +4 stupne.
Pozrite si tiež:
Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!
Povedzte o nás Vašim priateľom
Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!
Článok má pokračovanie...
Zdieľať článok na socialných sieťach
Prečítajte si tiež

Novinky na váš e-mail
Žiadny geniálny nápad vám už neujde!














