Starý, ale najlacnejší trik na stovky problémov: Tento kuchynský „zázrak“ rieši okrem iného zápach, vodný kameň, mastnotu aj pach topánok

Publikované: 16 októbra 2025Prečítané: 132Značky: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Zdieľať článok na socialných sieťach

Jeden lacný surovinový „talent“ zvládne upratovanie, pachy, odtoky, zápasy s burinou aj leštenie kovov – soľ. Prinášam presné pomery, postupy a drobné bezpečnostné upozornenia, aby ste si doma poradili bez hromady chemikálií.

Prečo práve soľ: čo dokáže a kedy pomáha

Kuchynská alebo morská soľ je hygroskopická (viaže vlhkosť), mechanicky brúsna (jemný „peeling“ povrchov) a v roztokoch s octom či sódou efektívne rozpúšťa mastnotu a usadeniny. Zároveň je lacná, dostupná a pri správnom použití šetrná.

Burina medzi dlaždicami: roztok, ktorý nezanechá mastné fľaky

  • Zloženie: 1 l octu + 3 PL soli + ½ ČL tekutého saponátu.

  • Postup: Nalejte do rozprašovača, postrekujte priamo na listy buriny v teplý, suchý deň.

  • Pozor: Neaplikujte na trávnik ani blízko záhonov – soli zasolia pôdu. Vhodné len na dlažbu, špáry, štrk.

Práčka bez zápachu: hĺbkové prepláchnutie bubna

  • Zloženie: 1 kg soli + 1 l octu.

  • Postup: Nasypte soľ do prázdneho bubna, prilejte ocot, nastavte 90 °C. Keď voda zohreje, program prerušte na 3–4 hodiny, potom doprať.

  • Kedy áno: raz za 2–3 mesiace, ak periete často pri nízkych teplotách.

  • Pozor: Nespájajte s bielidlom/chlórom. Pri nerezových častiach vždy dobre vypláchnuť.

Upchatý odtok: soľ + sóda + ocot

  • Zloženie: 200 g soli + 200 g sódy bikarbóny + 150 ml teplého octu + ~300 ml vriacej vody.

  • Postup: Soľ so sódou vsypte do odtoku, zalejte octom (pění), po 10–15 minútach opatrne vriacou vodou. Po 30 minútach pustite teplú vodu.

  • Tip: Na pravidelnú údržbu stačí polovičná dávka raz mesačne.

Práčkové tesnenia, koše a špáry: pasta zo soli

  • Pasta: soľ + pár kvapiek vody do hustej kaše.

  • Použitie: naniesť, nechať 10 minút, dočistiť kefkou, utrieť vlhkou handrou.

  • Pozor: Na citlivé povrchy (vysoký lesk) skúste najprv na skrytom mieste.

Ako zabrániť plesni na sprchovom závesu

  • Trik: nový záves pred prvým zavesením ponorte na 30 minút do vody so soľou (2 PL na 1 l), nechajte uschnúť. Záves sa menej špiní a pleseň sa chytá ťažšie.

Smotana, ktorá sa šľahá ľahšie

  • Štipka soli pri šľahaní stabilizuje penu a zvýrazní chuť.

  • Tip: Smotana musí byť dobre vychladená (min. 4 °C).

Paradajková pasta bez plesne

  • Do otvoreného pohára vmiešajte 1 ČL soli + 1 ČL rastlinného oleja, povrch uhladťe. Uchovávajte v chlade a naberajte čistou lyžicou.

Froté uteráky, ktoré neztvrdnú

  • Pridajte do prania 2–3 PL soli (alebo do plákania). Pomáha rozpúšťať usadeniny pracích prostriedkov, uteráky zostanú mäkšie.

  • Pozor: Neprekračujte soľ, ak máte citlivú pokožku alebo ekzem.

Mastná škvrna: soľ ako prvá pomoc

  • Okamžite posypte škvrnu soľou, nechajte 30 minút nasať mastnotu, potom vyperte.

  • Tip: Pri jemných látkach najprv skúška farebnej stálosti.

Sviečky, ktoré horia dlhšie

  • Roztok: 1 PL soli / 250 ml vody. Sviečku ponorte na 30 minút, usušte. Knôt horí rovnomernejšie a pomalšie.

Meď a mosadz: domáci leštič

  • Pasta: 1 diel soli + 1 diel múky + toľko octu, aby vznikla kaša.

  • Postup: naniesť na 10 minút, vydrhnúť hubkou, opláchnuť, osušiť. Vráti lesk bez drsných škrabancov.

Pach topánok: soľ ako pohlcovač

  • Nasypte lyžicu soli do topánok cez noc. Ráno vysypte – soľ naviaže vlhkosť aj pach.

  • Tip: Na silný zápach pridajte pár kvapiek esenciálneho oleja na samostatný vatový tampón (nie priamo na kožu).

Poháre a sklo bez závojov

  • Kúpeľ: teplá voda + soľ + ocot. Poháre umyte, opláchnite čistou vodou, vyleštite mikrovláknom. Odstráni vodný kameň a mapy.

Ako soľ nepoužívať: dôležité výnimky

  • Na rastliny a pôdu: soľ pôdu zasolí – používajte len na nevegetatívne plochy (dlažba).

  • Na hliník a niektoré krehké povrchy: soľ môže spôsobiť koróziu – radšej zvoľte jemný prostriedok.

  • S chlórom/bielidlom: nikdy nemiešajte soľné/ocot systémy s chlórom – hrozí vývin výparov.

  • Na prírodnú kožu: soľ môže vysušiť a zbieliť – skúška na skrytom mieste.

Mini-zoznam rýchlych dávok na chladničku

  • Burina v škárach: 1 l ocot + 3 PL soľ + ½ ČL saponát.

  • Odtok: 200 g soľ + 200 g sóda + 150 ml teplý ocot, po 10–15 min, 300 ml vriacej.

  • Práčka: 1 kg soľ + 1 l ocot, 90 °C, pauza 3–4 h, doprať.

  • Leštenie medi: soľ + múka + ocot (kaša), 10 min.

  • Sviečky: 1 PL soľ / 250 ml vody, 30 min kúpeľ.

Článok má pokračovanie...

  • Čítať ďalej…

Zdieľať článok na socialných sieťach

Novinky na váš e-mail

Žiadny geniálny nápad vám už neujde!