Jesenná posila bez chémie: ako za pár minút namiešať medovo-citrónový tonik a energickú feijoa pastu pre ranný štart

Publikované: 16 októbra 2025Prečítané: 124Značky: , , , , , , , , , , , , ,

Zdieľať článok na socialných sieťach

Keď teploty klesajú, siahnite po rýchlych „vitamínových bombách“. Prinášam dva osvedčené recepty hotové do 10 minút – medovo-citrónovú zmes s kurkumou a cesnakom a sviežu feijoa pastu so zázvorom. Dozviete sa presné pomery, dávkovanie, skladovanie aj dôležité upozornenia.

Prečo fungujú: krátko o zložkách

Med prináša prirodzenú sladkosť a polyfenoly, citrón doplní vitamín C, zázvor a kurkuma obsahujú aromatické látky (gingerol, kurkumín), cesnak alicín. Ľanový olej pridá rastlinné omega-3 (ALA). Feijoa (akkoviec) má sviežu arómu a je bohatá na vitamín C a stopové látky.

Recept 1: medovo-citrónová zmes s cesnakom, kurkumou a ľanovým olejom

Suroviny na cca 500 ml:

  • 300 g citrónov (bio, pre istotu opláchnuť v teplej vode a osušiť)

  • 250 g kvalitného medu

  • 100 g cesnaku (olúpané strúčiky)

  • 2 polievkové lyžice ľanového oleja (za studena lisovaný)

  • 1 čajová lyžička mletej kurkumy + štipka mletého čierneho korenia (zlepší využitie kurkumínu)

Postup (10 minút):

  1. Citróny nakrájajte na mesiačiky/plátky, odstráňte jadierka.

  2. V mixéri rozmixujte citrón s cesnakom a kurkumou dohladka.

  3. Primiešajte med a ľanový olej, krátko pulzne prepojte.

  4. Prelejte do čistej, vyvriatej sklenenej nádoby, uzavrite.

  5. Nechajte 5 dní v chladničke „zrieť“, potom užívajte.

Dávkovanie: 1–2 čajové lyžičky pred obedom alebo večerou. Pri citlivom žalúdku začnite pol lyžičkou.

Tipy:

  • Ak je zmes hustá, môžete lyžičku rozmiešať vo vlažnej vode alebo čaji (nie horúcom, nad 50 °C).

  • Cesnak v mede jemne zjemní, dych nebýva výrazny – pomôže aj petržlen či jablko.

Recept 2: feijoa–citrón–zázvor tonik (svieža ranná pasta)

Suroviny:

  • 300 g feijoa (zreľšie plody; v prípade nedostupnosti nahraďte kiwi alebo ananásom)

  • 150 g citrónov (s kôrou, bez jadierok)

  • 20 g čerstvého zázvoru

  • 200 g medu

Postup (10 minút):

  1. Feijoa umyte, odrežte konce, citróny nakrájajte na plátky (jadierka vyhoďte), zázvor nahrubo posekajte.

  2. Všetko rozmixujte na kašu, pridajte med, ešte 30 sekúnd mixujte.

  3. Prelejte do sterilnej nádoby, uzavrite.

Dávkovanie: ráno 1–2 polievkové lyžice. Skvele zapíja nesladený čierny alebo bylinkový čaj.

Skladovanie: v chladničke do 3 mesiacov; naberajte čistou lyžičkou, aby ste nevniesli nečistoty.

Bezpečné skladovanie a hygiena

  • Poháre pred naplnením vysterilizujte (5 minút vo vriacej vode alebo v rúre 110 °C / 10 minút).

  • Vždy používajte čistý príbor a pohár okamžite zatvárajte.

  • Ak zistíte penenie, kvas, zmenu vône či pleseň, zmes zlikvidujte.

Komu sa zmesi nehodia a na čo si dať pozor

  • Med nie je vhodný pre deti do 1 roka.

  • Pri refluxe/žalúdočných ťažkostiach môže zázvor či citrón dráždiť – začnite malými dávkami.

  • Alergie na citrusy, med, kurkumu alebo cesnak: vynechajte problematickú zložku.

  • Lieky na riedenie krvi: zázvor a kurkuma môžu účinok zosilniť – poraďte sa s lekárom.

  • Diabetici: sledujte množstvo medu (možno nahradiť časť medu stéviou a pridať viac ovocia).

Ako ich zaradiť do jedálnička, aby chutili aj deťom

  • Lyžičku zmesi vmiešajte do bieleho jogurtu alebo ovsených vločiek.

  • Rozmiešajte vo vlažnej vode s mätou – vznikne rýchla limonáda.

  • Na večer zvoľte menšie dávky; cesnak a zázvor sú povzbudivé.

Rýchle porovnanie dávok a trvanlivosti

  • Medovo-citrónová zmes: 1–2 ČL denne, po 5-dňovom odležaní; spotrebujte do 2–3 mesiacov.

  • Feijoa pasta: 1–2 PL ráno; spotrebujte do 3 mesiacov.

Článok má pokračovanie...

  • Čítať ďalej…

Zdieľať článok na socialných sieťach

Novinky na váš e-mail

Žiadny geniálny nápad vám už neujde!