
Jeho farba vás môže odradiť a je ľahko zameniteľný! Toto je však jedna z najchutnejších húb, ktorú môžete v našich lesoch nájsť
Zdieľať článok na socialných sieťach
Hubári ho volajú Červenonohý, Modrák alebo Tehlový. Jeho skutočný názov je Neoboletus luridiformis – Hríb zrnitohlúbikový.
A hoci sa svojou štruktúrou podobá na jedlé hríby, jeho farba odrádza aj skúsených zberačov.
Má hnedý klobúk potiahnutý semišovou kožou, ale zospodu je červený a nožička je tiež tehlovočervená. Navyše pri reze je vidieť, ako mení farbu na tmavomodrú.
Zmiatol nejedného hubára. Jedlé alebo nejedlé, brať alebo nie?
Hríb zrnitohlúbikový je jedlá a veľmi chutná huba. Jeho chuť je intenzívne oriešková a podľa gurmánov chutí lepšie ako dubák.
Ale pozor, až po tepelnom spracovaní.
Táto huba sa musí tepelne upraviť, rovnako ako hríby konzumované v surovom stave by mohli spôsobiť gastrointestinálne tažkosti. Po upravení sa nožička sfarbí do svetložltej farby.
Nie je jedovatý, no má jednu nevýhodu. Je dosť podobný satanskému hríbu a je lepšie si ho s ním nepomýliť. Stonka „Satana“ má oveľa intenzívnejší odtieň červenej a jasnejšiu čiapočku.
Na fotografii nižšie môžete vidieť zľava
Hríb zrnitohlúbikový, hríb satanský
V akej forme je tento hríb najlepší?
Ako iné jedlé druhy je vhodný na rovnaké spracovanie. Môže sa nakladať, dusiť, variť, vyprážať.
Recept na krémovú polievku so sušenými tehlovými hríbami
Ingrediencie:
- 250 g sušených červených hríbov
- 1 pohár vody
- 1 liter vývaru
- 2-3 stredne veľké zemiaky
- 1 malý pór
- lyžica masla
- hrsť nasekanej petržlenovej vňate
- 1/4 lyžičky muškátového orieška
- soľ, korenie podľa chuti
Postup:
Huby namočte asi na hodinu do teplej vody. Pór nakrájame na plátky a podusíme na masle.
Zemiaky ošúpeme a nakrájame na plátky, pridáme k póru a chvíľu orestujeme.
Huby scedíme, nakrájame na menšie kúsky a pridáme k póru a zemiakom. Vodu, v ktorej boli namočené zlejeme cez sitko.
Dochutíme muškátovým orieškom, soľou a korením, celé vložíme do vývaru a varíme, kým zemiaky nezmäknú. Polievku rozmixujte do hladka.
Podávame s nasekanou petržlenovou vňaťou. Ako prílohu môžete použiť listový hrášok, krutóny alebo cestoviny uvarené samostatne. Na tanierik pridáme lyžicu kyslej smotany.
Huby dusené s kyslou smotanou
Ingrediencie:
- 500 g tehlových hríbov
- 1 veľká cibuľa
- 2 veľké strúčiky cesnaku
- lyžica prepusteného masla
- pohár vriacej vody
- 150 ml smotany 18 alebo 30%
- soľ korenie
Postup:
Cibuľu, cesnak a hríb očistíme a nakrájame. Na panvici speníme cibuľku, ku koncu pridáme cesnak a po chvíli pridáme šampiňóny.
Zalejeme vriacou vodou. Okoreníme. Varte asi pol hodiny na miernom ohni. Dochutíme kyslou smotanou a chvíľku dusíme odokryté, kým omáčka nezhustne.
Podávame s cestovinami, domácou knedľou, alebo zemiakmi. Výborne chutí s grilovanými bravčovými panenkami.
Dobrú chuť!
Pozrite si tiež:
Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!
Povedzte o nás Vašim priateľom
Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!
Článok má pokračovanie...
Zdieľať článok na socialných sieťach
Prečítajte si tiež

Novinky na váš e-mail
Žiadny geniálny nápad vám už neujde!















